Fotografi,  Höör

När allting börjar om

Ljuvligheter. Allting börjar om och jag säger hej ännu en gång. Hej och välkommen våren och hej till dig som kikar in här. En ny blogg – eller gammal, det beror på hur man ser det.

Jag har flyttat hela bloggen och det har tagit tid men nu så tycker jag det får vara nogflyttat. Nu vill jag gå vidare och skriva om vad som händer just nu. Och här är bilder från en underbar dag häromveckan när det var riktigt varmt. 23 grader stod termometern på och jag kände mig nästan lite vimmelkantig av sol, grönt och pollen. Allt på en gång i kvadrat.

Det var ett par semesterdagar som var tajmade till fulländning! Jag tog ett skogsbad och andades och njöt en stund av alla solreflexer och skarpa kontraster mellan ljus och mörker i lövverket.

Allt är bara bra med mig, livet rullar på. Kanske det är precis likadant som förut? Eller något annat, det spelar förresten ingen roll. Jag är, jag finns och jag njuter av livet. Allting har sina upp och nerperioder. Men en sån här dag i skogen och upplevelsen av nyutslagen bokskog, vad kan toppa det?

Och precis när det här trädet slår ut blir löven som ett litet hjärta innan det sprider ut sig. Är det en Asp? Jag tycker det är lite svårt att skilja vissa trädsorter åt.

Shinrin-yoku – Skogsbad

 

Du kan läsa mer om det här på Shinrin-yoku Sweden.

Vandra ut i skogen. Ta några djupa andetag, sakta ned och öppna dina sinnen. Detta är vägen till Shinrin-Yoku, att bjuda in naturen som medicin och väg till läkande.

Shinrin-Yoku (森林浴) är en japansk term som betyder att ”ta in skogsatmosfären med alla sinnen” eller bokstavligen att ”skogsbada”. Den har fått sin utveckling i USA genom ”Forest Bathing” och ”Forest Therapy” som här i Sverige kallas Skogsbad och Skogsterapi.

Shinrin-Yoku/Skogsbad  är en kombination av mycket långsam vandring på mjuka stigar i park eller skog, med guidade förslag och aktiviteter som kan öppna våra sinnen för att uppleva naturen på ett nytt vis. När vi  ”skogsbadar” tillbringar vi alltså en tid i skogen på ett särskilt närvarande sätt, med våra sinnen i en fördjupande kontakt med den omgivande miljön.

Shinrin-Yoku/Skogsbad har vuxit fram som del av den Japanska kulturen där människans ömsesidiga kontakt med naturen anses vara avgörande för bådas välbefinnande. När ohälsan hos befolkningen ökade dramatiskt i början av 1980-talet, uppmärksammades att naturkontakten saknades i den urbana, hårt arbetande människans vardag. Som ett led i att råda bot på ”Karoshi”, alltså stressrelaterad död till följd av överarbete, inrättade Hälsoministeriet hälsoparker runtom i landet. Det var också i samband med detta som det blev viktigt med en etablerad forskning och utbildade Shinrin-Yoku guider, för att ge människor en vetenskapligt grundad tillgång till en guidad reträtt för avslappning, terapeutisk återhämtning och läkning genom närvaro och sensorisk kontakt med en levande miljö. Numera finns omkring ett 60-tal etablerade hälsoparker runtom i Japan och Shinrin-Yoku utgör en av hörnstenarna i den japanska hälsovården.

 

Nu är det dags för mig att lämna tangentbordet för den här gången men vi hörs snart igen. Ha det gott. /Linda

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *