Wordpress

WordPress – tips om suddiga bilder

Selma tittar ut och speglar sig i fönstret. Tänk om jag kunde ta den där fågeln?

Dagen wordpresstips! Varför inte? Jag brukar ju inte göra sånt så nu slår jag till en vanlig fredag.

Det gäller jpegkomprimering. WordPress gör automatiskt dina bilder lite suddiga när du laddar upp till din bloggpost för att spara plats och göra din blogg snabbare. Så bra då? Eller näe. Det kan reta gallfeber på mig som just gjort en fin bild i PS och så ser den inte så kul ut uppladdad. Najj helt enkelt.

Så för att komma förbi det kan man läsa mera här….och även här i en artikel som behandlar lite olika plugins..

Jag som har en enkel shop i bloggen märkte att mina thumbnails på kläder såg helt vansinnigt suddiga ut och det var ju inte kul alls. Det löstes med en plugin som heter Thumbnail regenerator, det finns nog liknande i Jetpack.

Trots det har jag haft problem med min post_image som alltså första bilden i varje bloggpost som är samma som min preview-bild. Lösningen var denna: Att klistra in en bit kod i functions.php

add_filter( 'jpeg_quality', create_function( '', 'return 100;' ) );

Ju lägre värde, ju mer komprimering. Att klippa och klistra i functions.php kräver dock ett visst mod och kunskap om hur det tekniska fungerar och jag säger…mmm gör det på egen risk och vet hur du återställer om det blir fel. Men för den sakens skull är det inte så komplicerat heller.

Tyvärr tas endast komprimeringen bort, färgrenderingen är inte helt okej fortfarande så jag ger mina bilder lite lite mer lyster för att det ska överensstämma med mina förväntningar. När du laddar upp nya bilder kommer du se skillnad, inte på de gamla som redan är komprimerade.

Det är inga större problem att ha sina bilder i värdet 100, se bara till att du gjort dem i rätt storlek för bloggen så du inte gör den slöare.

En annan lösning att prova på är att göra bilden i .png i stället. Då komprimeras inte bilden, men blir lite större i storlek än jpeg och färgerna hänger fortfarande inte med riktigt tyvärr. Om man är petig och det är jag. 🙂

lov

Phuii. Välkommen in i nördens värld. 🙂

För mig så har det här tidigare inte varit något stort problem, för jag länkar in mina bilder i bloggen istället för att ladda upp dom på servern. Tyvärr gäller det inte post_image och thumbnails så nu har jag gått till botten med det hela. Jag är….hyfsat halvnöjd.

Ha en fin fredag och nu är det snart Allahelgonahelg! 

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *