Trädgården

Att ha blivit med dahlia-ros

Ikväll blir det lite trädgårdsblogg!

Jag har länge velat fixa insynsskydd till min uteplats och funderat på träd, klängväxter och nu senast murgröna på spaljé. Hem kommer jag med alltså murgröna och en dahlia fick följa med.

För hur skulle jag kunna motstå dessa? De säger bara sol? Var? Jag! Plocka miiiiig. Solen. Mmm jojo. Ho! Vrid kompis. Vriiiiiid. Mot solen va? Mmmm.

Samtal med dahlior. 🙂

Sen…. när jag sansat mig en aning och kommit på bättre tankar så gick jag och lämnade tillbaka murgrönan och kom hem med en ros på stam istället. Mycket mycket roligare ju.

Ju närmre planteringen av murgrönan jag kom, desto tråkigare kändes det och jag bestämde mig för att jag ska ha saker jag gillar i rabatterna. Tar det emot att ens plantera något så är det väl fel grej? Jag tror att jag får lite vuxenpoäng där inom kategorin ”känn dig själv”.

Den doftar så fint så jag smäller av lite….

Vad det är för sort vet jag inte men hoppas att klura ut det i morgon.

Här är statusen på min ena klätterros. Det växer bra skrockar jag för mig själv.

Min brunbladiga näva som heter Espresso blommar fint.

Jaaaa. Djup suck och så var den här måndagen redan över. En ledig härlig bonusdag som jag verkligen behövde. Det har varit tufft sista tiden med allt, jobbet, livet, kroppen, vardagen och allt det där som ryms inom var och en av oss.

Ändå är jag så vansinnigt djupt tacksam för hur bra jag har det. Trots allt. Jag är helt enkelt rätt så lycklig? Bara en smula sliten.

Nu är det dags för kvällens Elementary och Sherlock och jag önskar dig som läser en fin fin kväll. Hoppas du mår bra!

15 Comments

 • Helena

  Ojoj, så mycket vackert som växer hos dig! Dahlian var underbar och rosor är ju alltid rosor 🙂
  Kramar och en fin kväll önskar jag dig med!

 • Runa

  Du har verkligen så fint i din trädgård!! Dahlior är riktiga ”barndomsblommor” för mig. När jag växte upp hade vi två gamla tanter som grannar (de var systrar, och var supergamla redan då för 100 år sedan, nu borta sedan länge) som hade en helt fantastisk trädgård (den ena hade ”gröna fingrar” och den andra var bakexpert…där fick man många goda bullar genom åren!!). De hade ett stort land med blommande dahlior på somrarna och så fort jag ser dahlior så tänker jag på de där tanterna…härliga minnen och jag kan nästan känna doften av trädgården och smaken av saft o nybakade bullar i deras trädgård. Hoppas du får en skön kväll och en bra fortsättning på veckan. Kram

 • Annelie

  Dahlia är en av mina favoriter, svåra att motstå. Helt klart vuxenpoäng när du bytte ut murgrönan mot en stamros, som dessutom doftar ljuvligt! Rolig tid när förändringarna sakta men säkert kommer i trädgården. Skönt du kunde unna dig en vilodag hemma från jobbet!
  Ha en skön kväll!
  Kram o natti,
  Annelie

 • Sanna

  Du har ju bara en sån massa fina blommor. Jag måste helt klart bättre på min trädgård. 🙂 Tar gärna emot tips på växter man måste ha! Kramis

 • Lingon

  Tack alla! 🙂
  Växttips? Ja det kan jag gärna göra en lista. Mina favoriter…
  Kramar och ha en fin tisdag

 • Vikkan

  Dahlior var det första jag grävde ner i min rabatt när vi köpte hus 2007. Jag minns att jag var så lycklig då jag såg de första späda bladen skjuta upp ur jorden. Satt och tittade och beundrade dem dag för dag, tills en dag då mördarsnigeln kom och åt upp dem. 🙁
  Så det blev aldrig några fina dahlior i min rabatt men jag köper hem minst en planta varje år och har i kruka på ett bord utomhus där mördarsniglarna inte kommer åt dem.

  Dahlior väcker även gamla barndomsminnen. Det fanns en tomt nära min skola som hade en diger rabatt utmed staketet som omgärdade huset som stod där. Vi var ett gäng tjejer som vid varje skolavslutning var där och ”pallade” blommor som växte sig ut ur staketen. Det var vackra gula bollar: https://www.google.com/search?q=dahlia&rlz=1C1DVCB_enSE360SE360&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=hYOeUbXeM8n14QTCvoDwCg&ved=0CAoQ_AUoAQ&biw=1366&bih=643#rlz=1C1DVCB_enSE360SE360&tbm=isch&sa=1&q=gul+dahlia&oq=gul+dahlia&gs_l=img.3…26341.28250.0.28790.4.4.0.0.0.0.248.790.0j1j3.4.0…0.0.0..1c.1.12.img.HU-xCd009yU&bav=on.2,or.r_cp.r_qf.&bvm=bv.47008514,d.bGE&fp=2a27a2bed9edbd06&biw=1366&bih=643&facrc=_&imgrc=Bw8vwTh2Z4x2NM%3A%3BdG5usErfuTjoOM%3Bhttp%253A%252F%252Fkridtvejs.dk%252Fimages%252FDahlia-Golden-Scepter-pompon.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fkridtvejs.dk%252Fgeorginer-c-37_38.html%3B350%3B350 och en rosa variant och enda sen dess har jag varit förälskad i dahlior.

  Kram Vikkan

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *