Lingon om.....

Bra sagt…

Läst i Aftonbladet debatt om Att ta Selifes gör mig starkare..

När Friends deklarerade att ”du är vacker som du är!” visade de prov på samma oförstående döva öra som så ofta har präglat debatten om selfies. Vad de gjorde – utöver att på ett smått reaktionärt vis särskilja skolgårdsmobbning från interaktiva plågoandar – var att i den goda viljans namn förstärka bilden av att det är den mobbade som gör fel. Exit: Bild på dig själv. Enter: Frid och fröjd. Det är ju trots allt insidan som räknas.

Men låt mig plantera en chockerande tanke: Tänk om insidan inte har carte blanche på jaget? Tänk om det finns styrka att hämta i självporträttet, en styrka som går bortanför likes och glada tillrop? Tänk om den duktiga samhällsdebattens rädsla för mänsklig yta – förklätt i ett förnumstigt och välmenande ”du är vacker som du är!” – säger mer om oss själva och om vad vi är rädda att tänka om den andre, än om bilden vi inte vill bedöma?

Sånt jag tänker på ibland.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *