Menu
Arvet och gamla saker

Gamla grejor i arkivet – bra eller dåliga?

Jag har ju befunnit på den gamla vinden där vi har släktarkivet och kollat, inspekterat och förundrat. Av hur fort tiden måste gå. Och kanske hur still den kan stå ibland.

Det är liksom en märklig känsla att kastas tillbaka i tiden, se på saker och foton. Inuti mig spinner jag en fantasivärld om hur det var då. Hur det kändes att leva på den tiden för min mormor, eller mormorsmor eller alla andra släktingarna som fanns en gång.

Vissa saker ser jag på med kärleksfull blick, andra med undran och ibland blir jag förfasad över fattigdom och armod. Jag går in i deras liv en liten stund.

Här är ett recept från en läkare och medicin och stämplat 1945. Allt sparat och till och med korken. Det är liksom rättså fantastiskt och fascinerande på ett sätt. Och samtidigt tycker jag att det är förfärligt. Förfärligt hur då? Ja, jag vet inte. Men vissa saker behöver man ju inte se eller spara. I allafall inte jag.

Och i den här burken finns det många tabletter kvar till och med. Undrar vad det var för något. Patienten var min mamma som fick någon svår sjuka i treårsåldern, men repade sig tack och lov.

Uppackat och blottlagt ännu en gång, nu 2012.

Ja, vad säger ni? Fantastiskt eller förfärligt?

Jag tycker att det är otroligt intressant att titta på förstås men jag kastas tillbaka in i gamla tankar och banor och liv som inte är mina egna när jag sysslar för mycket med gamla ting.

Mitt liv är här och nu och det skapar jag själv. Helst utan alltför mycket bagage, det räcker med en ryggsäck av känslor och minnen.

Eller snarare är jag rädd att jag inte gör det ibland…att jag lever någon annans liv och drömmar. Kanske dags att komma i trotsåldern ordentligt då? 🙂 Det går väl vid 38 års ålder…!

Kluvet, vemodigt och fint. Det är nog det jag känner.

20 Comments

 • Socker, vanilj och en skvätt grädde
  14 juli, 2012 at 21:48

  Lev livet som är ditt:)) Fånga ögonblicken och njut av livet!
  Haven bra lördagskväll!
  kram på dig

  Reply
  • Lingon
   15 juli, 2012 at 11:04

   Tack ska du ha, det ska jag göra!
   kramar

   Reply
 • Hilde
  14 juli, 2012 at 21:58

  Klart du ska leva livet som är ditt. Själv är jag lite kluven om dagen, och det är svårt att veta om jag lever som andra förväntar eller om jag lever som jag vill. Jag tror dock att jag lever som jag vill. Himla svårt det där egentligen 🙂
  Kram

  Reply
  • Lingon
   15 juli, 2012 at 11:05

   Kanske ska jag inte överanalysera det, men livet är kort så det är bäst att göra det man vill – på riktigt. 🙂
   kramar och ha en fin söndag

   Reply
 • Katinka
  14 juli, 2012 at 23:17

  Åhh, svårt det där. Å ena sidan kommer jag från en familj som knappast sparat något och jag kan ibland känna mig lite utanför historiens gång om man säger så, men det är liksom skönt samtidigt att själv vara ett oskrivet blad. Så svårt. Kram

  Reply
  • Lingon
   15 juli, 2012 at 11:05

   Ja det är svårt. Men om jag får välja så hellre levande roliga relationer än prylar som minnen. Eller nåt. 🙂
   kramar!!

   Reply
 • Josanne
  15 juli, 2012 at 00:04

  <3

  Reply
  • Lingon
   15 juli, 2012 at 11:06

   Hjärta tillbaka till dig!
   kram

   Reply
 • Madde
  15 juli, 2012 at 01:30

  Jag tycker att det övervägande är fantastiskt, men samtidigt ska man ju forma sitt eget liv och jag. Min mors föräldrarhem brann ner och inget finns kvar, vilket både hon och jag tycker är sorgligt emellanåt. Klem Fina bilder som vanligt!

  Reply
  • Lingon
   15 juli, 2012 at 11:07

   Ja, kanske när man blir snuvad på grejorna att det känns svårare. Men jag tror lite på att fotografera upp saker och ting. Så behöver jag inte spara så mycket kanske?
   Nåja..
   kramar!

   Reply
 • Fru Sederblad
  15 juli, 2012 at 09:15

  Fantastiskt med gamla minnen, tycker jag, som inte sparar någonting själv.

  Reply
  • Lingon
   15 juli, 2012 at 11:07

   Lucky you!
   kram

   Reply
 • Sanna
  15 juli, 2012 at 10:12

  Om du använder dig av det gamla på rätt sätt kan det förgylla ditt liv idag. Det är en del av dig och kan hjälpa dig att komma till ro i det liv du lever. Se det inte som något som är mot dig utan för dig och något som hjälper dig att göra bra val i nuet. Bara en liten tanke från lilla mig.

  Kramis

  Reply
  • Lingon
   15 juli, 2012 at 11:08

   Tack för den tanken. 🙂
   Jag ska försöka hitta min väg med alla dessa gamla minnen och saker.
   kramar!

   Reply
   • Sanna
    15 juli, 2012 at 14:54

    Mm finn styrkan och dig i dem. Du är bra som du är! Kram

    Reply
 • Anne
  15 juli, 2012 at 10:35

  Så fint skrivet och jag tycker att du på pricken beskriver mina egna funderingar över gamla skatter. Jag har kommit fram till att för min del spara något enstaka men inte dröja alltför länge vid dess historia. Det känns bara lite varmt att veta att de finns.
  Kram från en som knappt vaknat och kanske svamlar?????

  Reply
  • Lingon
   15 juli, 2012 at 11:09

   Inte svamlar du? 🙂

   Jag tycker bara det är svårt att glömma, börjar jag ta i grejor så är det lite som att fastna i en serietidningshög, måste läsa och kolla in läget..

   kramar!

   Reply
 • Stephie
  15 juli, 2012 at 12:07

  spara sånt som känns att om jag slänger detta kommer jag få ont i magen. om du är tveksam släng. eller det är mitt motto iaf!

  och vad häftigt att gå igenom allt gammalt, även om inte allt är sparvänligt så är det ju fotovänligt 😉 ett minne det också!

  kram!

  Reply
 • Maja
  16 juli, 2012 at 08:51

  Fantastiskt tycker jag med sådan möjligheter att få kika in i o få en förståesle för varifrån man kommer. För mig är det en trygghet att känna mina rötter även om jag inte låter mig bli styrd av dem. Jag bildar egen historia, som vi skall göra- vi som lever nu..Historia åt våra barn.
  Sedan är det en fascination med det där gamla, snirkliga, handskrivna, egengjorda. Jag skulle ha enorma svårigheter att slänga sådant men man behöver kanske inte spara på allt heller.

  Reply
 • Skåne-Titti
  16 juli, 2012 at 16:28

  Det är helt fantastiskt! Jag kan oxå sitta med gamla ting och bara drömma mig bort om livet som var. Älskar läsa t ex Elsi Rydsjö som berättar målande om gamla tider!
  Gick rejält igång på ditt inlägg då jag är född o uppvuxen i Örkelljunga!!!
  Tack för ett annorlunda o underbart inlägg <3

  Reply

Leave a Reply