Menu
i Köket / Lingon om.....

Grävgrupp för lakritskola?

Läser på löpsedlarna att en grävgrupp på nätet avslöjar kungafotots manipulation. Grävgrupp? Vad är det? Det nya nakenchock? Efter en liten koll så är det ett samlingsnamn för undersökande journalistisk, den sk grävande journalisten. 😀 Ja, i det här fallet grävande på i form av Stig-Britt på flashback enligt aftonbladet.

Men hur som helst, min lakritskola ville inte stelna i igår, så jag anropar grävgruppen för julgodis. Vad gjorde jag för fel? Jag tyckte att kolan klarade kulprovet och sen kylde jag ner den, först i kylskåpet och senare i frysen. Men det blev mest en mjuk sörja av allt. Halvstel skulle jag beskriva den och så fort man tar i den eller försöker skära så mjuknar den ihop sig. Jag var ju tvungen att smälta lite choklad ovanpå och göra färdigt ett par stycken, men då värmde chokladen kolan så allt rann ut till kolablobbar på ett bakplåtspapper som man i och för sig kunde skrapa upp och få i sig med en sked. Men inte sådär snyggt och praktiskt att bjuda på lakritssugna släktingar.

What to do? Jag har ställt kolan i frysen och där får den stå över dagen så hoppas jag den går hantera i kväll.

Så. Hur pålitligt är det där kulprovet? Eller är det temperaturmätning som gäller?

Please help.

Kolauslingen Lingon

4 Comments

 • Katinka
  20 december, 2011 at 11:35

  Åhh, som sagt. Jag bakar mest på distans. Och på distans är det bekvämt nog omöjligt att ge några praktiska råd. Men tummen upp för att du är mer handgriplig än jag. Kram

  Reply
  • Lingon
   20 december, 2011 at 12:15

   Det ska nog fixa till sig ikväll hoppas jag. Eller så får jag äta upp den så gott det går. 🙂

   Kram och ha en fin dag

   Reply
 • Fia
  20 december, 2011 at 16:26

  Kokade lakritsen med eller hade du i den efter du gjort kolaprovet?

  Om du hade i lakritsen sist så kan jag tänka mig att den är det som gör det….

  Jag kör aldrig kolaprovet numera, köpte en finfin termometer på Panduro för flera år sedan,

  125grader för kola är gött, 128 går också bra. Sedan blir den nästan föööör hård.

  Good luck!

  Kram!

  Reply
  • Lingon
   20 december, 2011 at 20:52

   Himla bra tips! Tusen tack. Jag tog den till 125 så sen blev den lagom gomjuk…
   Kramar och ha en go fin jul!
   L

   Reply

Leave a Reply