Menu
Lingon om.....

i mitt huvud just nu….

Jo det är kräftor på gång i helgen och jag försöker förtvivlat montera i hop en ljusslinga med solceller? Bara en sån sak.Och går vilse inne på Clas Ohlsson för att hitta papperslyktor. Och inte ens har jag skaffat kräftor än utan det får fixas i morgon.

Allt är min brors svägerskas fel. 😀 Vi tittade på varann förra helgen vid middagsbordet och insåg att vi båda är kräftälskare i exil, boendes i varsin familj där ingen äter kräftor. En kräftdate för ensamma kräftälskare planerades där och då och vilda planer diskuterades som att bygga ett kräfttorn a ´la Ernst och baka ett stort kräftformat bröd. Långt senare kom vi på att resten av familjemedlemmarna antagligen behöver något att äta…och att vi ska vara hemma hos oss i Lingonhooden så nu har jag en del att ordna. Bara jag får fatt på lite kräftor…

Det är inte så lätt för mig för jag är kräftsnobb. 😀 Uppvuxen med fiske vartenda år sen jag var bebis, kräftkok i köket med igenimmade fönster, en förtvivlad mamma som jagar kräftor under köksspisen, kräftor i badkaret väntande på sitt öde och försäljning till diverse hotell och privatpersoner, ja allt som har med kräftfiske och ätande att göra och så många skrönor att berätta.

Ända tills pesten kom till sjön för femton år sedan. Då tog allt det roliga slut.

men imorgon är det dags att iallafall äta. 😀 Ska bli så kul.

kramar!

12 Comments

 • Skåne-Titti
  2 september, 2011 at 21:20

  Här blir det oxå kräftor i morgon – fasikens får nog ta och slänga ihop den där cheesecake som jag tänkte ha till efterrätt…
  Ha en trevlig helg!!

  Reply
  • Lingon
   2 september, 2011 at 21:25

   Det låter gott med cheesecake till efterrätt. Jag har förstått att många gör västerbottenpaj till kräftätandet? Har jag väl aldrig varit med om. 😀 Men det låter gott det med även om det inte är efterrättspaj.
   Må så gott och hej hopp skål i morgon då!
   kram

   Reply
   • Titti
    2 september, 2011 at 21:47

    Ha, ha, det blir faktiskt även Västerbottenpaj här i morgon!! 😀
    Mest för att fylla ut lite…

    Reply
    • Lingon
     2 september, 2011 at 21:55

     Jag är bara så nyfiken på hur den smakar..? Måste nog göra en jag med!

     kram

     Reply
     • Titti
      2 september, 2011 at 22:18

      Gott tror jag, har smakat tidigare men man vet ju aldrig hur ens egna blir!! 🙂
      Kram!

 • Tonemor
  2 september, 2011 at 21:22

  Du skriver så fint, Lingon 🙂 Og jeg forstår hva kräftor er, det heter kreps på norsk. Smakligt måltid, det blir nok jättemumsig 🙂 Kräftor er noe av det beste jeg kan tenke meg, selv om jeg ikke har vokst opp med det sånn som du har, og som du så levende forteller om 🙂 Ha et koselig krepselag, som det heter på mitt morsmål 🙂 Masse go’kramar till dig og kos dere riktig godt ut i de små timene i morgen <3

  Reply
  • Lingon
   2 september, 2011 at 21:26

   Krepselag? Det låter ju finfint på norska..
   Tack ska du ha och jag skickar några kräftor i tanken till dig.

   kramar!
   L

   Reply
 • Sofia
  2 september, 2011 at 21:26

  Här ska du få höra på finsmakaren som tröttnat! Min pappa och bror lever i princip på kräftfiske som yrkesfiskare i Hjälmaren så jag har aldrig smakat annat än hjälmarkräftor… De får en stor del av sin årsinkomst i augusti och några år har jag hjälpt till med betning av burar (typ sticka hål i 2000 halvruttna mörtar och braxar på en dag) Kokning av 20 kg i stöten i en gasolkokare, samt packning (Varje kok ska provsmakas vilket inte alltid sker med glädje 7 på morgonen eller efter några hundra kilo…) Nu är det flera år sedan jag åt så en kräftskiva vora kanske perfekt i höstmörkret!

  PS snygg dubbelprovning i förra inlägget!

  KRAM!

  Reply
  • Lingon
   2 september, 2011 at 21:31

   Åh jag kan känna den halvfrusna mörten och braxen som skulle delas i bitar. Kall och iskall att hålla i och så sätta den på en halvrostig kräftbur/ryssjasak och slänga i sjön. Och så skulle braxen och mörten fiskas först? En himla massa meck. Åskregn och stormar och högtryck och tjuvfiskeproblem. Ja vilka minnen. Då var jag så trött på det hela men nu femton år senare kommer suget lite tillbaka.
   Ja tänk vad vi har mycket gemensamt? 😀
   Kramar och trevlig helg!
   L

   Reply
   • Sofia
    2 september, 2011 at 22:00

    Det är häftigt tycker jag att vi har så många gemensamma intressen och erfarenheter!

    Reply
 • Dr Molly
  2 september, 2011 at 22:02

  Oh jag som aldrig fiskat kräftor är såååå avundsjuk på alla som fått va med om det! Verkar så mysigt på något sätt! (Tror jag tyckt det ända sen jag var liten och läste om kräftfiske i Bullerbybarnen…)

  Kramar

  Reply
  • Lingon
   2 september, 2011 at 22:05

   Jo, det är lite mysigt. Att sitta uppe halva nätterna och grilla och titta på stjärnorna och filosofera…ligga i tält och vaka och ut på sjön mitt i natten två gånger. Men också regn och rusk och kyla brr.
   En grej som jag tycker verkar vara kul är tjuvfiske? Inte något jag provat för jag har ju varit liksom på andra sidan men spänningen att få något och att inte bli påkommen. De kräftorna smakar nog bäst.
   Kramar och trevlig helg!

   Reply

Leave a Reply